5 Συμβουλές Θετικής Διαπαιδαγώγησης

Πολλοί γονείς αν και κατανοούν την φιλοσοφία της θετικής διαπαιδαγώγησης καθώς και τα οφέλη της, δυσκολεύονται να μετακινηθούν από τη θεωρία στην πράξη. Είναι αλήθεια πως οι προκλήσεις που προκύπτουν καθημερινά,  καθιστούν δύσκολη την ψύχραιμη διαχείριση υπό το πρίσμα της θετικής διαπαιδαγώγησης.

Ας δούμε λοιπόν, 5 συμβουλές που προτείνουν οι θεμελιωτές της θετικής διαπαιδαγώγησης:

  1. Αφιερώστε χρόνο : Προγραμματίστε την εβδομάδα σας, φροντίζοντας την εξασφάλιση χρόνου με το παιδί σας. Είναι σημαντικό ο χρόνος αυτός, ανεξάρτητα από τη διάρκεια, να είναι ποιοτικός. Πρακτικά, υπενθυμίστε στον εαυτό σας να είστε ‘’παρών’’ κατά την αλληλεπίδραση, παρατηρώντας και απαντώντας στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού.
  2. Πρότυπο μίμησης: Μην ξεχνάτε πως λειτουργείτε σαν πρότυπο για τα παιδιά σας. Συγκεκριμένα, τα παιδιά συνήθως καθρεφτίζουν τις συμπεριφορές των σημαντικών άλλων. Εάν νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας, πάρτε χρόνο για ένα διάλειμμα ώστε να ανασυγκροτηθείτε και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.
  3. Δείξτε ενσυναίσθηση :Ακόμα και αν έρθετε αντιμέτωποι με ένα έντονο ξέσπασμα του παιδιού, πλησιάστε το και περιγράψτε λεκτικά το συναίσθημά του (π.χ. θυμός). Είναι σημαντικό για το παιδί, να νιώσει ότι μπορείτε να το καταλάβετε, μαθαίνοντας παράλληλα να αναγνωρίζει και να κατονομάζει τα συναισθήματά του.
  4. Αναπτυξιακό στάδιο : Φροντίστε να έχετε υπόψη σας το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι χρειάζεται να προσαρμόσετε το λεξιλόγιο ή να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να περάσετε τα μηνύματα που θέλετε στο παιδί (π.χ. οπτικό υλικό).

Ρεαλιστικές προσδοκίες: Ξεσπάσματα θυμού και πιθανή ανυπακοή στους κανόνες είναι πολύ πιθανό να προκύψουν, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι δεν κάνετε καλά. Υιοθετήστε ρεαλιστικές προσδοκίες τόσο για τις συμπεριφορές των παιδιών όσο και για το γονικό σας ρόλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ