Η ευτυχία, είναι κάτι που οι περισσότεροι αναζητούν στη πορεία της ζωής, με ποικίλους τρόπους. Πολλές φορές, συνδέουμε την ευτυχία μας με πράξεις που στοχεύουν στον εαυτό μας. Μια πρόσφατη μελέτη των Τitova και Sheldon (2021), ωστόσο, έρχεται να εξετάσει το εξής ερώτημα: Μήπως οι άνθρωποι τελικά γίνονται ευτυχισμένοι, όταν επιδιώκουν την ευτυχία για τους άλλους;
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να είσαι ευτυχισμένος είναι να αναζητάς την ευτυχία για τους άλλους». – Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ
Στην έρευνα αυτή, που διεξάχθηκε διαδικτυακά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις «βασικές ψυχολογικές ανάγκες- BPNS» και το «υποκειμενικό αίσθημα ευεξίας- SWB». Στη συνέχεια, τους ανατέθηκε τυχαία είτε να κάνουν κάτι για να κάνουν τον εαυτό τους πιο ευτυχισμένο, είτε κάτι που θα έκανε ένα άλλο άτομο πιο ευτυχισμένο και στο τέλος της ημέρας συμπλήρωσαν ξανά ερωτηματολόγια αναφορικά με την ευτυχία και τις ανάγκες τους.
Τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές έδειξαν πως εκείνοι που είχαν κάνει κάτι για να κάνουν ένα άλλο άτομο να αισθανθεί καλύτερα, ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι από τους άλλους, και η μεγαλύτερη ευτυχία τους συνδέθηκε και με ένα ισχυρότερο συναίσθημα σύνδεσης με αυτό το άτομο.
Φαίνεται, δηλαδή, πως το να δίνεις στους άλλους, μπορεί να σε κάνει εν δυνάμει πιο ευτυχισμένο από το να δίνεις στον εαυτό σου. Μια πιθανή εξήγηση της ερευνήτριας για αυτό το γεγονός είναι πως όταν στοχεύουμε να κάνουμε τους άλλους πιο ευτυχισμένους, νιώθουμε συνδεδεμένοι μαζί τους – οι ανάγκες μας για συσχέτιση καλύπτονται δηλαδή σε μεγάλο βαθμό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς.
Ένα ακόμη συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές της παρούσας διαδικτυακής έρευνας, στη προσπάθεια να αποσαφηνίσουν τα αποτελέσματα, είναι πως το επίπεδο ευτυχίας του αποδέκτη της «καλής πράξης» δεν φαίνεται να σχετίζεται με την αυξημένη ευτυχία του ατόμου που προσπαθεί να τον κάνει ευτυχισμένο, κάτι που υποδηλώνει ότι συμβαίνει κάτι πέρα από τη μετάδοση των συναισθημάτων μεταξύ των δύο μερών.
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι πως δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος το άτομο για το οποίο κάνει αυτή την «καλή πράξη», καθώς ούτε να έχει μια δια ζώσης αλληλεπίδραση μαζί του. Λειτουργεί ακόμη και εάν πρόκειται για αγνώστους.
Τα αποτελέσματα αυτά, επέκτειναν τα ευρήματα από προηγούμενες έρευνες, δείχνοντας ότι οι άνθρωποι αντλούν ενισχυμένη προσωπική ευτυχία από προσπάθειες να κάνουν άλλους ανθρώπους ευτυχισμένους – μια προσέγγιση που μπορεί να φαίνεται αντιφατική για πολλούς ανθρώπους στην αρχή.
Επομένως, την επόμενη φορά που μπορεί να μην έχετε και μια τόσο καλή ημέρα, σκεφτείτε να κάνετε πρώτα κάτι καλό, κάτι που θα ευχαριστήσει κάποιον άλλο!
Liudmila Titova & Kennon M. Sheldon (2021) Happiness comes from trying to make others feel good, rather than oneself, The Journal of Positive Psychology, 17:3, 341-355, DOI: 10.1080/17439760.2021.1897867