Μπορεί η αυτοσυμπόνια να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε γρηγορότερα τα δυσάρεστα συναισθήματα;

Η αυτοσυμπόνια αποτελεί έναν υγιή τρόπο συσχέτισης με τον εαυτό μας. Παράλληλα, φαίνεται να διευκολύνει την επανάκαμψη από τις δυσκολίες που προκύπτουν στην καθημερινότητα μας.

Πρόκειται για το συμπέρασμα της έρευνας των Yip & Tong (2020) από το  Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της αυτοσυμπόνιας στις γνωστικές διαδικασίες της προσοχής, όταν οι συμμετέχοντες ανακαλούν αρνητικά φορτισμένες πληροφορίες.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν κάτι αρνητικό που τους έχει συμβεί καθώς και τα συναισθήματα που ένιωσαν. Πραγματοποιώντας ξεχωριστές μελέτες για κάθε συνθήκη,  «προκάλεσαν» στους συμμετέχοντες (μέσα από σχετικές δοκιμασίες) συναισθήματα αυτοσυμπόνοιας, αυτοεκτίμησης και χαράς.

Στη συνέχεια εξετάστηκαν -μέσω σχετικής δοκιμασίας- οι γνωστικές διαδικασίες της προσοχής που αφορούν την διαχείριση των συναισθημάτων.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το αίσθημα αυτοσυμπόνιας συμβάλλει σημαντικά και σταθερά στην συντομότερη και ευκολότερη απεμπλοκή από τα δυσάρεστα ερεθίσματα -τα οποία οδηγούν σε δυσάρεστα συναισθήματα-, συγκριτικά με τις υπόλοιπες συνθήκες που εξετάστηκαν.

Με άλλα λόγια, τα άτομα που έδειχναν αυτοσυμπόνια σε δυσάρεστες για τα ίδια καταστάσεις, ήταν σε θέση να αποσύρουν την προσοχή τους γρηγορότερα και ευκολότερα από αυτό που τους προκαλούσε δυσάρεστα συναισθήματα.

Με βάση τα παραπάνω, προτείνεται η καλλιέργεια της αυτοσυμπόνιας ως κομμάτι της νοοτροπίας μας και όχι μόνο ως περιστασιακή λύση, καθώς φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην  ρύθμιση των συναισθημάτων, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε γρηγορότερα τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Yip, V. T., & Tong MW, E. (2021). Self-compassion and attention: self-compassion facilitates disengagement from negative stimuli. The Journal of Positive Psychology, 16(5), 593-609.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ