Ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός. Ας χαμογελάσουμε.

Εαν φορέσουμε το καλύτερό μας χαμόγελο θα νιώσουμε λίγο πιο ευδιάθετοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Human Behaviour.

Με επικεφαλείς το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, η μελέτη διαπίστωσε ότι σχηματίζοντας ένα χαμόγελο με τους μύες του προσώπου μας  μπορούμε να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Σε συνεργασία με μια ομάδα διεθνών συνεργατών, η μελέτη αξιολόγησε εάν οι υποκειμενικές εμπειρίες συναισθημάτων των ανθρώπων θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Συλλέγοντας δεδομένα από 3878 συμμετέχοντες σε 19 χώρες, η μελέτη βρήκε μια αξιοσημείωτη αύξηση στους δείκτες ευτυχίας όταν τα άτομα μιμούνταν χαμογελαστές φωτογραφίες ή απλά «τραβούσαν» το στόμα τους προς τα αυτιά.

Ο ερευνητής Δρ Fernando Marmolejo-Ramos λέει ότι είναι ένα επίκαιρο εύρημα καθώς ο κόσμος οδεύει προς τον τέταρτο χρόνο της πανδημίας COVID-19.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κόσμος παλεύει εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας. Ενώ τα άτομα φυσικά αντιδρούν διαφορετικά σε δυσμενείς καταστάσεις, είναι ενθαρρυντικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τα συναισθήματά μας απλά μιμούμενοι ένα χαρούμενο πρόσωπο."

"Σε αυτή τη μελέτη, συγκεντρώσαμε μια ομάδα «σκεπτικιστών» και μια ομάδα «πιστών» (που ονομάσαμε «Συνεργασία πολλών χαμόγελων/Many Smiles Collaboration») για να εξετάσουμε μια αμοιβαίως αποδεκτή μεθοδολογία και αυτό που βρήκαμε ήταν αξιόπιστες αποδείξεις ότι ο  μηχανικός σχηματισμός ενός χαμόγελου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα ευτυχίας."

Η μελέτη εξέτασε τρεις πολύ γνωστές τεχνικές:

1) μίμηση εκφράσεων προσώπων ηθοποιών από φωτογραφίες.

2) μετακίνηση των γωνιών του στόματος προς τα μάγουλα χρησιμοποιώντας μόνο τους μύες του προσώπου, και

3) την τεχνική με το στυλό «pen-in-mouth» που κινεί τους μύες του προσώπου σε ένα προσομοιωμένο σχήμα χαμόγελου.

Όπως αναφέρει ο Δρ Marmolejo-Ramos "δύο από τις τρεις αυτές καταστάσεις προκάλεσαν αξιοσημείωτη αύξηση στα επίπεδα ευτυχίας, αποδεικνύοντας, έτσι, πως τα ανθρώπινα συναισθήματα συνδέονται με τις μυϊκές κινήσεις.

Η τεχνική με το στυλό δεν πέτυχε τις ίδιες αλλαγές διάθεσης (πιθανόν επειδή το σχήμα του προσομοιωμένου στόματος δεν ήταν τόσο αντιπροσωπευτικό του χαμόγελου όσο νομίζαμε).

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα είναι αξιοσημείωτα, και το να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα μιμούμενοι τους ευτυχισμένους μέχρι να καταφέρουμε να κατακτήσουμε την ευτυχία στα αλήθεια, είναι ένα αρκετά αισιόδοξο μήνυμα ".

Coles, N. A., March, D. S., Marmolejo-Ramos, F., Larsen, J. T., Arinze, N. C., Ndukaihe, I. L., ... & Liuzza, M. T. (2022). A multi-lab test of the facial feedback hypothesis by the many smiles collaboration. Nature Human Behaviour, 1-12.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ