Κοινωνική ευημερία

Τι είναι η Κοινωνική Ευημερία;

Η υγεία μας θα λέγαμε πως μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολυδιάστατη. Η κοινωνική ευημερία μαζί με τη σωματική και ψυχική ευεξία συμβάλλουν στην καλή υγεία. Όταν νιώθουμε ανησυχία ή νευρικότητα σε κοινωνικές καταστάσεις, μπορεί να είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι βιώνουμε κάποιο είδος κοινωνικού άγχους. Αυτό μπορεί μερικές φορές να προκαλεί αρκετή δυσφορία στο άτομο καθώς ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως κοινωνικό πλάσμα. Ζούμε μαζί σε ομάδες, συγκεντρωνόμαστε σε πόλεις και κωμοπόλεις με οικογένειες ή φίλους. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι περνάμε πολύ λίγες από τις ώρες που είμαστε ξύπνιοι μόνοι μας. Το να θέλετε να αισθάνεστε συνδεδεμένοι και να είστε γύρω από άλλους ανθρώπους είναι μια φυσική παρόρμηση. Η υγεία μας μπορεί να επηρεαστεί θεμελιωδώς από την ποσότητα και την ποιότητα των δικτύων υποστήριξης και των κοινωνικών μας συνδέσεων.

Τί σημαίνει κοινωνική ευημερία λοιπόν και πώς μπορούμε να την διεκδικήσουμε;

Η κοινωνική ευημερία (ή αλλιώς η κοινωνική διάσταση της υγείας μας) αναφέρεται στην ικανότητά μας να κάνουμε και να διατηρούμε ουσιαστικές και θετικές διαπροσωπικές σχέσεις όπου υπάρχει τακτική επαφή με άλλα άτομα στο περιβάλλον μας – οικογένεια, φίλους, γείτονες και συναδέλφους. Η καλή κοινωνική ευημερία περιλαμβάνει όχι μόνο τη δημιουργία σχέσεων, αλλά και την κατάλληλη συμπεριφορά σε αυτές τις σχέσεις και τη διατήρηση αποδεκτών κοινωνικών προτύπων. Η σχέση μας με την οικογένειά μας, τη βασική κοινωνική μονάδα, επηρεάζει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη ζωή μας.

Χτίζουμε την κοινωνική μας ευημερία αλληλεπιδρώντας με τους ανθρώπους γύρω μας. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις περιλαμβάνουν τη χρήση καλών δεξιοτήτων επικοινωνίας, τη δημιουργία και διατήρηση ουσιαστικών σχέσεων, τον σεβασμό του εαυτού μας και των άλλων και τη δημιουργία συστημάτων υποστήριξης (με την οικογένεια και τους φίλους).

Η κοινωνική ευημερία συνδέεται στενά με την κοινωνική ένταξη και την αίσθηση του ανήκειν. Στην κοινωνία μας, ένα συνδεδεμένο άτομο είναι ένα υποστηριζόμενο άτομο. Παράγοντες κοινωνικής νοημοσύνης –όπως η συναισθηματική μας νοημοσύνη, ο ηθικός κώδικας, η ανατροφή, η ικανότητα προσαρμογής και ο αλτρουισμός – όλα βοηθούν στην καλλιέργεια της κοινωνικής ευημερίας, όπως και πράγματα όπως η εμπιστοσύνη, η ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα. Η κοινωνική ευημερία επηρεάζεται επίσης από τον τρόπο ζωής, τα συστήματα αξιών, τις πεποιθήσεις και τις παραδόσεις μας.

 

Η σημασία των σχέσεων


«Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ένα κοινωνικό ζώο». (Αριστοτέλης)

Οι άνθρωποι είναι αμοιβαία εξαρτώμενα κοινωνικά πλάσματα – πρέπει να αγαπάμε και να μας αγαπούν. Έχουμε την ανάγκη να ανήκουμε και νιώθουμε καλά όταν μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με άλλους. Οι σχέσεις που καλλιεργούμε είναι απαραίτητες για την υγεία και την ευτυχία μας ή, με άλλα λόγια, την ευημερία μας.

Η κοινωνική ευημερία επηρεάζει τη σωματική μας υγεία. Οι άνθρωποι με ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις και καλές κοινωνικές σχέσεις τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και ακόμη και να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν.

Χωρίς συνειδητοποίηση, ανάπτυξη και διατήρηση της κοινωνικής μας ευημερίας, διατρέχουμε τον κίνδυνο να απομονωθούμε κοινωνικά. Αυτό είναι διαφορετικό από το να επιλέξεις να έχεις λίγο χρόνο μόνος για να απολαύσεις τη μοναξιά. Η κοινωνική απομόνωση δεν είναι πραγματικά επιλογή. Η απόσυρση από τις ανθρώπινες σχέσεις γίνεται μια αυτοενισχυόμενη συμπεριφορά, καθώς η απομόνωση οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα φόβου και απειλής που οδηγούν σε πιο απομονωτικές συνήθειες.

Το να περιβάλλετε λοιπόν τον εαυτό σας με ένα θετικό κοινωνικό δίκτυο αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας. Η κοινωνική ευεξία σάς δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε όρια που ενθαρρύνουν την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και τη διαχείριση των συγκρούσεων. Επομένως η ισορροπημένη κοινωνική ευεξία είναι πολύ σημαντική για την οικοδόμηση συναισθηματικής ανθεκτικότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ