Συναισθηματική Ευημερία

Η ευημερία περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές πτυχές. Ωστόσο, όταν σκεφτόμαστε την ευημερία, σκεφτόμαστε περισσότερο την ατομική μας ευημερία, όσον αφορά το πόσο καλά νιώθουμε, πόσο ικανοποιημένοι είμαστε με τη ζωή μας και πόσο καλά λειτουργούμε σε διαφορετικούς τομείς.

Συχνά μπορεί να μπερδεύεστε με τους πολλούς τύπους ευημερίας για τους οποίους μιλούν οι άνθρωποι. Φαίνεται να είναι όλοι αλληλένδετοι και οι διακρίσεις μπορεί να είναι περίπλοκες.

Για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτόμαστε τις θετικές σχέσεις ως μέρος της καλής λειτουργίας καθώς γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Ωστόσο υπάρχει κάτι περισσότερο στην κοινωνική ευημερία το οποίο συνδέεται με την λεγόμενη συναισθηματική ευεξία. Δεν είναι μόνο οι κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις δηλαδή, αλλά και η σχέση μας με τον εαυτό μας που αποτελεί ένα ξεχωριστό τομέα ευημερίας.

Ο πυρήνας της ευημερίας είναι το πώς βιώνουμε τον κόσμο μας, επομένως είναι ένας συνδυασμός αντικειμενικών γεγονότων και υποκειμενικών αντιλήψεων. Η εμπειρία μας από τον κόσμο μας επηρεάζεται από τη σωματική μας υγεία, αλλά και από το περιβάλλον μας, τους ανθρώπους στη ζωή μας και από τις ενέργειες που κάνουμε που αλλάζουν το περιβάλλον μας.

Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στη συναισθηματική ευεξία.

Η συναισθηματική ευεξία είναι η ικανότητα να εκφράζουμε ή να διαχειριζόμαστε με ασφάλεια τα συναισθήματά μας, καθώς και να δημιουργούμε θετικά συναισθήματα. Ξεκινά με την επίγνωση του τι αισθάνεσαι. Μπορούμε όμως να αναγνωρίουμε τα συναισθήματα; Για να μπορέσουμε να τα παρατηρήσουμε και στη συνέχεια να τα εκφράσουμε είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να τα αναγνωρίζουμε.

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ονομάσουν αυτό που νιώθουν και επομένως συχνά δεν μπορούν να το επικοινωνήσουν. Μπορεί να είναι χρήσιμο να ξεκινήσετε απλά προσπαθώντας να κατηγοριοποιήσετε αυτό που νιώθετε στις τέσσερις κύριες ομάδες: λύπη, θυμός, φόβος, χαρά. Αν ακόμα και αυτό φαίνεται δύσκολο ξεκινήσετε με το πρόσημο του συναισθήματος, θετικό ή αρνητικό.

Στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ημερολόγιο για να κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις στον εαυτό σας για να το εξερευνήσετε λίγο περισσότερο. Το ημερολόγιο είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να εκφράσουμε και να διευρενήσουμε τα συναισθήματά μας με ασφάλεια χωρίς να πληγώσουμε τους άλλους.

Το να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας στους άλλους με εύσχημο τρόπο μπορεί επίσης να συμβάλει στην αίσθηση της συναισθηματικής μας ευεξίας, ενώ επιτρέπουμε στους άλλους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε εμάς. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ξεκινώντας τις προτάσεις με το «Νιώθω…»

Οι άνθρωποι που ξέρουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους και ως εκ τούτου, αισθάνονται μεγαλύτερη ευημερία σε γενικό επίπεδο.

Το να αφιερώνετε χρόνο για να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που δημιουργούν θετικά συναισθήματα σε εσάς είναι εξίσου σημαντικό με τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν υπογραμμίσει τη δύναμη της ευγνωμοσύνης για τη δημιουργία θετικών συναισθημάτων. Κάντε μια δοκιμή να κάνετε μια παύση κάθε μέρα όπου θα είστε ευγνώμονες για τρία συγκεκριμένα πράγματα.

Η συναισθηματική ευημερία συνδέεται λοιπόν με την κοινωνική ευημερία επειδή μπορούμε να διαμορφώσουμε και να διατηρήσουμε καλύτερα σχέσεις με τους άλλους όταν είμαστε σε θέση να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας. Η αρνητικότητα και οι απρόβλεπτες ακρότητες κάνουν τη δημιουργία και τη διατήρηση στενών σχέσεων πιο δύσκολη. Ταυτόχρονα, το να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις τείνει να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και είναι ένα καλό κίνητρο για τη διαχείριση των συναισθημάτων μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ